Minipivovar Pivovarská bašta Vrchlabí

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

   etikety

adresa: Horská 198; 543 02 Vrchlabí

www.pivovarskabasta.cz

e-mail: bastavrchlabi@seznam.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V lednu 2022 na čepu Wasabi Ale.
    • Od 8.12.2019 v prodeji Brut WitIPA, ve které kombinují prvky belgického witbier, tedy pomerančovou kůru s koriandrem, s hluboko prokvašenou Brut IPA. Aroma přechází od intenzivně chmelového IPA charakteru, přes mírnou kořeněnost belgického witbier až k tónům šumivého vína. Tělo je jemné, až hladké, postupně přecházející přes mírnou hořkost až ke znatelné suchosti. Extrakt původní mladiny je 13,8%hm a obsah alkoholu je 7,7%obj. Teoretická hořkost 22 IBU.
    • V listopadu 2019 v prodeji Brut WitIPA, do sucha prokvašená s 7,7 % alkoholu, s lehkým tělem a výrazným aroma, které od chmelového IPA charakteru přechází přes belgický wit až k tónům šumivého vína.
    • V únoru 2018 nově na čepu pivo Krkonošský Medvěd 14 % tmavé.
    • Minipivovar pro období brzkých večerů listopadu 2017 připravil pivo 11° Early Evening Ale. Šlo o svrchně kvašené světlé pivo, obsah alkoholu 4,4%obj. Chmely: Comet, Sterling, Chinook, Mosaic. Hořkost: 37 IBU. Kvasinky: svrchní, SafAle US-05 Lehký „ejlík intenzivně hořký, zároveň lehký a osvěžující a mimořádně pitelný.
    • Na konci října 2017 v prodeji piva: APA 17°, Hibiscus 16°, Intergalactic 15°, HopBit 13°, světlý ležák 12°, polotmavý ležák 11°, Summer Sunset Ale 10° .
    • Žito z vrchlabské Pivovarské bašty šlo v srpnu 2017 do světa. Oproti várce z roku 2017 jej uvařili o něco světlejší. Ve chmelovém aroma opět dominoval Sorachi Ace, v této várce se ale i více projevil Amarillo. Vznikla tedy kombinace kokosu a pomeranče. Tyto dva chmely opět doplnily odrůdy Mosaic a Rakau. Struktura piva byla opět velmi „táhnoucí se“ a hutná. I v této várce totiž zachovali 42% žitného sladu z celkového sypání na várku. Bylo k dispozici 1800 litrů.
    • Na čarodejnice 2017 vrchlabský pivovar připravil novinku – Smoked Hoppy Lager, neboli nakuřovaný za studena chmelený ležák, který nesl jméno Marley, jako zdejší pivovarský pes.
      V chuti dominovala uzená chuť nakouřeného sladu, kterého bylo použito 65% sypání. Druhé housle pak hrály chmelové tóny odrůd Ariana, Callisto a Topaz. Hořkost byla 45 IBU, je intenzivní ale vyvážená.
    • Várka HopBit 13° byla uvařena v lednu 2017 s novozélandským chmelem Motueka.
    • V říjnu 2016 na čepu 11° Early Evening Ale. Lehký a zároveň příjemně hořký ejlík pro dlouhé podzimní sychravé večery. Chmely: Comet, Mosaic, Sterling a Chinook
    • 16° Hibiscus pšeničné s ibiškem na čepu během dubna 2016.
    • Na 3.ročník Pivního rozjímání dne 30.5.2015 točili klasickou polotmavou 11´, tak světlou 12´. Dále přivezli novinky – Světlou 13´ HopBit, 17´ American Pale Ale a nakonec 20´Grizzly, který byl uvařen speciálně na letošní 20 – té výročí pivovaru.


Starší info:
Hotel s minipivovarem Pivovarská bašta se nachází na severním okraji Vrchlabí na břehu Labe. Minipivovar dodává pivo do restaurací v širokém okolí, především však zásobuje vlastní zařízení. Interiér restaurace je rozdělen do tří sálů, z nichž každý má svou osobitou atmosféru. V pivnici je instalována varna, vedlejší restauraci zkrášlují unikátní kachlová kamna. Rytířský sál je vybudován ve sklepení původní budovy. Při příjemném posezení v Rytiřském sále vidí hosté prosklenými okny otevřené kvasné kádě, ležácké a stáčecí tanky, instalované v pivním sklepě. Kapacita pivovaru je 6 000 hl ročně. Restaurace a pivnice v areálu minipivovaru jsou určeny zejména pro zahraniční návštěvníky Krkonoš. Pivo v lahvích a reklamní předměty je možno koupit v prodejně v minipivovaru.
Cena za piva v restauraci v srpnu 2000 byla 0,4 l kvasn. za 25 Kč. V roce 2001 začal pivovar vařit speciální silné pivo (alk.: 7,0 %). Od roku 2002 plní pivovar pivo i do speciálních lahví s patentním uzávěrem. V roce 2002 také podnik rozšířil sortiment o ležák s příchutí třešní a s příchutí medu.
Nejvícekrát na XIV. táborských pivních slavnostech v lednu 2004 bodoval nováček Pivovarská bašta Vrchlabí. Svou první účast korunoval ziskem čtyř pivních pečetí – jedné zlaté, dvou stříbrných a jedné bronzové. Majitel pivovaru a sládek Pavel Zeman kromě toho vyhrál soutěž o největší pivní břicho, na jehož změření nestačil ani krejčovský metr. Porota odhadla obvod v pase na 159 cm.
V minipivovaru nabízely v květnu 2004 v lahvích světlou 10, světlou 12, světlou 14, 12 tmavou a obě ochucené tmavé s třešní a světlé s medem. Na čepu měli navíc k mání i 12 světlá i tmavá v kvasnicové podobě. Kvasnicové čepovali 4 dcl za 35,- Kč.
V minipivovaru v září 2004 čepovali: Krkonošský medvěd tmavý ležák s příchutí třešní; Krkonošský medvěd tmavý ležák; Krkonošský medvěd granát s příchutí medu; Krkonošský medvěd světlý kvasnicový ležák. Cena moku ve sklenicích 0,4 l byla 35 Kč. V obchůdku byl prodej piva v různých typech lahví s různým objemem, etikety zde prodávali v balení za 200 Kč, pivní tácek a pohled pivovaru po 5 Kč.
„Prohlídky pivovaru tu máme skoro každý den. Jsme v nabídce cestovních kanceláří. Spolupracujeme také s německými cestovními kancelářemi a prohlídky děláme i v němčině. Je o to velký zájem,“ řekla v říjnu 2005 jednatelka rodinné firmy Jitka Zemanová.
Sortiment piv minipivovaru zůstával stejný i v dubnu 2006, tzn.: Krkonošský medvěd světlé výčepní pivo, Krkonošský medvěd světlý ležák, Krkonošský medvěd tmavý ležák, Krkonošský medvěd – veselé pivo, Krkonošský medvěd tmavý ležák s příchutí třešně a Krkonošský medvěd světlý ležák s příchutí medu.
V únoru 2009 pivovar vařil kvasnicovou 12 (40,- za 0,5 l), Veselé pivo (0,5 l za 45,-), medové (0,4 l za 40,-), třešňové pivo (0,4 l za 40,-). Dne 2.3.2009 převzali provoz noví majitelé.
Tehdejší sortiment byl:
Krkonošský medvěd světlé výčepní (světlé výčepní, alk.: 3,8 %),
Krkonošský medvěd světlý ležák (světlý ležák, alk.: 5,0 %).
Krkonošský medvěd tmavý ležák (tmavý ležák, alk.: 5,0 %).
Krkonošský medvěd – Veselé pivo (světlý speciální ležák, alk.: 7,0 %)
Krkonošský medvěd – Pivo s příchutí třešní (tmavý speciální ležák, alk.: 5,0 %).
Krkonošský medvěd – Pivo s příchutí medu (světlý speciální ležák, alk.: 5,0 %)
Na počátku dubna 2009 se zde pivo nevařilo, točilo se pivo Gambrinus.
V červnu 2009 se pivo nevařilo, bylo dováženo z pražského minipivovaru U Bulovky (světlý, tmavý ležák a třešňové pivo). Budova se upravovala, připravoval se nový, menší pivovar.
Dne 31.10.2009 se v zařízení zatím vlastní pivo nevařilo. Mok se byl stále dovážen.
V březnu 2012 se zde dalo ochutnat: světlá 11°, třešňové pivo, medové pivo a světlá 14°.