Zaniklé minipivovary – Minipivovar Vorel Kladno

adresa: Doberská 29, Kladno

Pivovárek se nacházel v objektu Restaurace U Konvalinků na Doberské ulici.

V květnu 2007 se zde točil Gambrinus a Krušovice a hlavně domácí pivo, které bylo nabízeno jako „kvasnicové“. Cena byla 14 Kč. PET lahve tu byly k dispozici. Voda byla používána z vlastní studny.
Původně strojaře Miloše Vorlíčka přivedl přibližně před deseti lety k výrobě piva zájem o technologii vaření zlatavého moku. Postupem doby založil v bývalé restauraci U Konvalinků malý pivovar. Zajímavostí přitom bylo, že sám už pětadvacet let pivo nepil. „Před několika roky bylo v České republice asi dvacet malých pivovarů. Dnes je jich kolem pětašedesáti. Tento obor se rozvíjí, neboť konzumenti postupně přecházejí od množství vypitého piva ke kvalitě,“ řekl v březnu 2008 Miloš Vorlíček. Výrobu zlatavého moku považoval za svého koníčka, ačkoliv mu na něj zatím při jeho podnikatelských aktivitách nezbývalo tolik času, kolik by si představoval.

„Prvotní myšlenkou pro mě jako strojaře bylo udělat provoz, až potom pivo. Zajímal jsem se o technologii výroby, četl odbornou literaturu, navštívil řadu pivovarů,“ popisoval získávání zkušeností Vorlíček. Jeho dcera měla koncesi na výrobu piva, nicméně pivovar Vorel zatím tento nápoj ve větší míře neprodukoval. „Za měsíc jsem schopen vyrobit asi sto padesát litrů kvasnicového piva. Dělám ho pro vlastní potřebu, zatím spíše proto, abych se ho vařit naučil. Není to kšeft, ale hobby. Byl bych schopen ho vyprodukovat i více, ale jak už jsem zmínil, nemám na to v současné době tolik času, kolik bych potřeboval,“ popsal Miloš Vorlíček a dodal: „Když někdo přijde a projeví zájem, dám mu samozřejmě ochutnat.“
V roce 2009 byl minipivovar mimo provoz.